Gelukkige Oost-Europese arbeidsmigranten. Heb jij ze in je organisatie?

Eindhoven en omstreken telt 40.000 arbeidsmigranten. Het merendeel van de arbeidsmigranten werkt voor uitzendbureaus. Helaas zitten lang niet alle arbeidsmigranten op hun plek. De verwachten waarvoor ze kwamen, vallen tegen. Om dit bij Direct People te voorkomen, zijn we met succes een nieuwe weg ingeslagen.. Want blije medewerkers zorgen immers voor blije opdrachtgevers. Onze aanpak en wat dit kan betekenen voor jouw organisatie lees je in deze blog.

De opdrachtgever lijdt eronder

Slechte huisvesting, weinig aandacht voor de medewerkers, regelgeving die aan de laars wordt gelapt en grote mate van afhankelijkheid; de arbeidsmigranten hebben er last van. Én zij zijn niet de enigen. De opdrachtgever lijdt er ook onder. Want hoe stabiel is je organisatie als je niet zeker weet of de medewerker van vandaag er morgen ook nog is? Veel arbeidsmigranten besluiten om er vroegtijdig mee te stoppen. Is het niet vanwege eenzaamheid dan is het wel omdat de lonen in Oost-Europa stijgen en de werkloosheid daalt. Hoe gaan de uitzendbureaus om met deze veranderende markt? Wat doet het verzuim en de hoge doorstroom met de cultuur van de organisatie? Wat ons betreft terechte vragen om te stellen als je gaat samenwerken met een uitzendbureau. Want het kan gelukkig anders.

Wat doen we eraan?

Zo kan het ook

Roepen dat het beter moet is makkelijk. Maar hoe lossen we het op? Bij Direct People zijn we intensief met dit vraagstuk aan de slag gegaan. Én we hebben ons beleid hier op aangepast. Om afhankelijkheid en eenzaamheid onder de arbeidsmigranten tegen te gaan, werven wij nog alleen maar arbeidsmigranten die ingeburgerd zijn. Met ingeburgerd bedoelen we: zij die inmiddels al een langere periode werkzaam zijn in Nederland en/of de intentie hebben om hier een langere periode zelfstandig te willen werken. Hierdoor zijn ze veel beter bekend met de Nederlandse cultuur en spreken ze soms zelfs al een aardig woordje Nederlands, hebben ze hun eigen huisvesting of al een gezinnetje. Deze strategie heeft er ook voor gezorgd dat we bij uitstek detacheren in plaats van uitzenden.

Community afdeling

Natuurlijk gebeurt het inburgeren niet van de één op de andere dag. Als Direct People zijnde vinden we het dan ook onze verantwoordelijkheid om hieraan bij te dragen. Om die reden organiseert onze community afdeling taalcursussen, borrels en faciliteren ze onze medewerkers in administratieve zaken.

Een ‘win’ voor iedereen

Uitzonderingen daargelaten; merken we dat deze mensen gelukkig zijn en met veel plezier naar hun werk gaan. Niet alleen fijn voor de medewerker, ook voor de opdrachtgever, die blij is stabiliteit te behouden. Al bij al; een ‘win’ voor de iedereen, én ook nog voor de lange termijn.

Wat dit betekent voor jouw organisatie

Dat uurtarief, capaciteit en garanties niet de enige factoren zijn waarop je als opdrachtgever uitzend- of detacheringsbureaus moet selecteren, mag duidelijk zijn. Dat een medewerker lekker in zijn/haar vel zit maakt het verschil op de lange termijn. Zowel vanuit ethisch als financieel oogpunt is dit voor alle betrokken partijen beter.

Het resultaat van ons nieuwe beleid? Het verzuimpercentage van medewerkers ligt lager en het verloop is minder. Iets waar veel opdrachtgevers aanvankelijk niet naar kijken maar wel iets waarom ze achteraf graag met Direct People samenwerken. Niet voor niets zijn we de afgelopen jaren dan ook uitgegroeid tot een van de grootste detacheringsbureaus in Eindhoven en omstreken.

Verder praten over hoe wij hier invulling aan kunnen geven in jouw organisatie?

Toe aan nieuwe krachten voor jouw organisatie? Én tegelijkertijd flexibiliteit, stabiliteit en cultuurwaarborging garanderen? Wij komen graag met je in contact. Direct People is hét detacheringsbureau voor de maakindustrie in de regio Eindhoven. Je kan ons bereiken op: +31 (0) 40 248 20 72 of mail naar: info@directpeople.nl. Onze vertegenwoordigers Carlo van Rooij en Jan van der Wal staan je graag te woord.